De toekomst van ramen- en deurenproductie is...… | Tryma Machines

De toekomst van ramen- en deurenproductie is... robotisering en automatisering

Op Polyclose laten we klanten de mogelijkheden zien van robotisering en automatisering”, zegt Dennis Koning van Tryma Nederland. Hij staat samen met Jasper Neirynck van Tryma België op de beurs waar ze bedrijven een oplossing willen bieden voor het personeelstekort.
  • “Het tekort aan vakmensen blijft een groot probleem, dat zien we overal en dat is niet zomaar op te lossen", vertelt Dennis Koning. “Ook in België zien we dat", vult Jasper Neirynck aan. “Niet alleen het gebrek aan goed personeel maar ook de stijgende loonkosten en de vergrijzing zijn problemen waar onze klanten mee te maken hebben.”

  • Robotisering als oplossing

    De productie van ramen en deuren is bij veel bedrijven nog best traditioneel, volgens Koning. “Vergeleken met bijvoorbeeld de autobranche wordt er nog weinig gebruik gemaakt van robotisering. Veel van onze klanten hebben wel geïnvesteerd aan de voorkant zoals de bewerking van profielen en het zaagwerk. Maar er valt nog veel te winnen in de rest van het proces en daar kan Tryma bij helpen.” Neirynck: “Het meedenken, het adviseren op maat en de klant verder helpen op het gebied van automatisering, is wat wij doen. We zien nu bij bedrijven dat er veel tijd verloren gaat met bijvoorbeeld de logistiek van een product; het pakken, wegleggen en verplaatsen. Als dat automatisch gaat dan kan je deze verloren tijd besteden aan de werkelijke productie. Het principe van Tryma is dat één persoon op een werkplek in staat moet zijn om alle handelingen alleen uit te kunnen uitvoeren.”

    “Het element komt naar de persoon toe in plaats van dat mensen moeten rondlopen en zoeken", zegt Koning. “Daarnaast passen we robotisering toe in de productie. Denk daarbij aan het automatisch plaatsen van beslagdelen door robotarmen of het aanbrengen van rubbers. Een bijkomend voordeel hiervan is Beslagmontage met robots. Automatisch buffersysteem voor glas of ramen en deuren. dat het ergonomisch ook beter is voor het personeel. Zij worden ontlast en dat maakt het werken prettiger. Mensen kunnen op deze manier dit werk langer blijven doen en het bespaart uiteindelijk ook op de ziektekosten. Hoe lichter de werkzaamheden worden, des te minder kans op uitval van personeel vanwege lichamelijke klachten.”

  • 'Ons principe is dat één persoon op een werkplek in staat moet zijn om alle handelingen alleen uit te voeren'
  • Logistieke oplossingen op maat “Elk bedrijf heeft zijn eigen unieke wensen en een ander budget. Om zo goed mogelijk in te spelen op de behoefte van onze klanten hebben we Tryma Polen opgericht. Hier produceren wij zelf logistieke oplossingen”, zegt Neirynck. “Wij werken de lay-out van de klant uit en integreren ons eigen transport- en buffersysteem. Zowel manueel of automatisch. Doordat Tryma ook dealer is van andere fabrikanten kunnen wij een complete productielijn aanbieden. We adviseren onze klanten over de beste proces-lay-out en leveren eventueel de benodigde aansturingssoftware. Veel bedrijven denken nog steeds dat ze fors moeten investeren om de productie te optimaliseren maar dat is gelukkig niet het geval. Met een beperkte investering kan al een groot verschil gemaakt worden.” Dennis Koning: “Want ook al klinkt robotisering nog als iets voor de toekomst, er is nu al veel mogelijk. Het gaat ons niet alleen om het verkopen van de juiste machines. Wij willen bedrijven een werkende oplossing bieden. Bezoekers van Polyclose zijn dus van harte welkom om vrijblijvend met ons te spreken over de mogelijkheden. We kunnen op de beurs laten zien wat we bedoelen met het optimaliseren van het productieproces.”

  • Tryma heeft een stand op Polyclose waar onder andere een robot voor monteren van beslag staat, een inrolmachine voor dichtingen en een buffersorteersysteem voor glas en ramen deuren. Ook toont het bedrijf slimme oplossingen voor het zagen van glaslatten. Het team laat bezoekers graag nog meer mogelijkheden zien op het gebied van robotiseren en automatisering.