Investering in productie Kolf & Molijn loont | Tryma Machines

Investering in productie Kolf & Molijn loont

Martijn van Dijk is directeur van Kolf & Molijn Geveltechniek in Emmeloord. Onlangs investeerden zij in een complete productielijn van Tryma. Een forse investering maar Van Dijk ervaart dat het investeren in deze vernieuwende techniek loont.
 • Kolf & Molijn realiseert projecten in de woning-, utiliteits- en appartementenbouw, zowel nieuwbouw als renovatie en bestaat sinds 1982. De aluminium kozijnen worden ontwikkeld en geproduceerd in eigen huis. “De aanschaf van een Tryma-machinelijn heeft de productiecapaciteit en kwaliteit van het product aanzienlijk verhoogd. Wij zijn ervan overtuigd dat wij nu het beste aanspreekpunt zijn voor onze klanten, omdat wij nog beter de rol van adviseur, ontwerper en bouwer kunnen vervullen. Met onze moderne fabriek zijn wij in staat te voldoen aan de steeds hoger wordende eisen ten aanzien van doorlooptijd, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid.”

 • "Veel gaat nu automatisch. Maar nog belangrijker is dat ergonomische werkomstandigheden zijn verbeterd."
 • Martijn van Dijk geeft aan dat Kolf & Molijn naast standaard ramen en deuren, nu ook compleet beglaasde puien kan leveren. “Het is voor ons daarom erg belangrijk om vroeg in het bouwtraject met de klant om tafel te zitten.”

  Er is grondig nagedacht en gediscussieerd over de investering en de nieuwe productielijn. Dick van Leeuwen is verantwoordelijk voor de productie en vanaf het begin betrokken. Hij is trots op het eindresultaat. “We zijn er al met al een jaar mee bezig geweest en mede dankzij de ervaring en het advies van Tryma en de inbreng van onze vakmensen hebben we hier een geweldige productielijn opgebouwd. Een productielijn, die volledig is toegespitst op ons product. Maar het gaat niet over de verbetering van productie alleen. Het gaat natuurlijk ook om onze mensen. Veel gaat nu automatisch. Maar nog belangrijker is dat ergonomische werkomstandigheden zijn verbeterd. De medewerkers tillen bijvoorbeeld veel minder. Het is een genot om de machines en het team in actie te zien.”

 • Door de alliantie met Transcarbo is Kolf & Molijn tevens in staat om combinatieprojecten op het gebied van kunststof en aluminium aan te bieden. Daarnaast werkt Kolf & Molijn nauw samen met Gevelbeheer Nederland, waardoor zij de hele keten van de gevelbouw kunnen ondersteunen: van ontwerpadvies tot nazorg en onderhoud.

 • Robotisering bij Kolf & Molijn; de stappen:

  1.Er is een lijmrobot aangeschaft, die de lijm volautomatisch aanbrengt op de contouren van het profiel, dit in meerdere kleuren waarbij ook bi-color tot de mogelijkheden behoort. Tryma heeft al meerdere lijmrobots geleverd. Maar dit is de eerste die beide zijden van het profiel gelijktijdig van lijm voorziet. Hiermee komt een einde aan verspilling van lijm en de schoonmaaktijd na het persen is aanzienlijk verkort.

 • 2. Na de lijmrobot staat een volledig CNC gestuurde vierhoekenpers met automatische in- en uitvoer. Deze machine stelt zich op basis van de data uit het werkvoorbereidingspakket automatisch in. Niet alleen de breedte en hoogte van het frame, maar ook de klemmen en messen worden automatisch ingesteld op basis van het profieltype. Dit betekent dat alle profielen met dezelfde messen bewerkt worden en er dus nooit meer gewisseld hoeft te worden.

 • 3. De volgende processtap is het rubberen van de frames. Dit gebeurt met een machine die Tryma al enkele jaren eerder geleverd heeft. Zowel het beglazingsrubber als het aanslag/dichtingsrubber worden volautomatisch aangebracht.

 • 4. Vervolgens worden de kozijnen en vleugels gebufferd. Volautomatische rollenbanen en verdeelwagens zorgen ervoor dat de ramen en vleugels worden gebufferd en op de juiste plek in het vervolgproces worden afgeleverd.

 • 5. Ook de beslagmontagetafel is geleverd door Tryma. Deze werkplek is geoptimaliseerd voor het monteren van beslag in raamvleugels. De espagnoletstangen worden op basis van data uit de werkvoorbereiding automatisch op de juiste maat geknipt. Tevens is de werktafel voorzien van een geïntegreerde glaslatzaag die de vleugelmaat meet en de glaslatten op exact de juiste maat zaagt.

 • 6. Na montage van het beslag gaan de vleugels weer de buffer in waarna deze automatisch gelijktijdig met de kozijnen worden afgeleverd op de afmontage. De afmontage is voorzien van werkplekken waar de kozijnen verticaal worden afgemonteerd. Naast het plaatsen van de vleugel, kan hier ook worden beglaasd. De kozijnen worden vervolgens met behulp van een tilhulp op de bok geplaatst waarna deze geleverd kunnen worden aan de bouw.

 • Tryma Machines heeft nu ook een Nederlandse tak

  De afronding van de complete productielijn van Kolf & Molijn is tevens de start van Tryma Nederland. Dennis Koning gaat samen met Jasper Neirynck de Nederlandse markt bedienen omdat ze geloven dat veel meer fabrikanten baat kunnen hebben bij een snellere en effectievere productielijn.

  Koning heeft al meerdere fabrieken ingericht en heeft daarnaast ruime ervaring met software. “De impact van goed werkende software wordt vaak onderschat. Wij geloven dat we hier het verschil mee kunnen maken.”

  Van ontwerp tot operationeel, dat wordt het uitgangspunt van Tryma Nederland. “Ons doel is het leveren van een volledig werkende productielijn. Maar daar stopt het niet. Het is erg belangrijk dat deze lijnen minimale stilstand hebben, daarom richten wij ons ook op service en onderhoud.”

  “We werken samen met leveranciers uit Nederland, België, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Bij het uitwerken van een productielijn kiezen wij voor elke positie de juiste machine. Waarbij we rekening houden met kostenefficiency, ergonomie en natuurlijk kwaliteit.” Voor meer informatie: www.tryma.nl.