State-of-the-art kozijnenfabriek in Lelystad | Tryma Machines

State-of-the-art kozijnenfabriek in Lelystad

De volledig geautomatiseerde productiefaciliteit van SOR kozijnen in Lelystad werd begin dit jaar officieel geopend. Een gesprek met algemeen directeur Harmen Bosma en oprichter/eigenaar Idris Sorgucu over de nieuwe fabriek en de vooruitstrevende zienswijze op de enorme bouwopgave die er ons te wachten staat.
 • SOR Kozijnen is een nieuwe speler op de markt. "Het idee is ontstaan vanwege de lange levertijden die we met ons zusterbedrijf - Tarion Gevelbouw - ondervonden bij bestaande leveranciers", begint Idris. "Daarop hebben we besloten om zelf een productielijn op te starten, dichtbij huis en gewoon in Nederland." Aanvankelijk was het de bedoeling om nieuwbouw te plegen, maar dat duurde Idris te lang. Er werd een bestaand pand aangekocht op een bedrijventerrein in Lelystad dat vervolgens volledig op de schop ging. Bevriende relatie Harmen Bosma werd aangesteld om alles in goede banen te leiden.

  Gerenommeerde partners

  Harmen heeft totaal geen achtergrond in de bouw, maar is in korte tijd wél uitgegroeid tot 'de man van de kozijnen'. "In maart 2021 gaf Idris mij de sleutel van het pand met als opdracht om in januari 2022 de eerste kunststof kozijnen te produceren. Ondanks een gebrek aan ervaring in de bouw, heb ik wel veel ervaring met het opzetten en uitbouwen van bedrijven. Dat geeft mij energie en heeft ook hier goed uitgepakt", zegt hij met gepaste trots. Idris kan dat beamen. "We hebben vanaf het begin goede afspraken gemaakt, ook met toekomstige partners. Zo maken we gebruik van de profielsystemen K-VISION van profine Group die op CNC-machines van Tryma worden bewerkt. Daarnaast doen we voor het beslag een beroep op Siegena. We werken dus uitsluitend met gerenommeerde A-merken. De goede voorbereiding en periodiek overleg met alle betrokkenen heeft ertoe geleid dat we nauwelijks problemen hebben ervaren bij de opstart van de fabriek."

 • "We zijn ervan overtuigd dat we alleen sámen een antwoord kunnen bieden op de enorme bouwopgave die er ligt."
 • Modern machinepark

  De nieuwe fabriek beschikt over een volledig geautomatiseerde lijn waarop we tot 400 kozijnen per week kunnen produceren, vervolgt Harmen. "Deze machine is bedoeld voor de grote, repeterende series. Ook hebben we geïnvesteerd in een machine die we meer handmatig kunnen sturen voor de productie van kozijnen met bijvoorbeeld afwijkende eisen of om schades die op de bouw zijn ontstaan op te lossen. Dat kunnen we dan oppakken zonder het hoofdproces te verstoren." Behalve de productie van kunststof kozijnen neemt SOR Kozijnen ook totaalprojecten aan, inclusief montage. "De montage besteden we dan uit aan Tarion Gevelbouw of aan andere partners. We opereren in die zin volledig onafhankelijk van Tarion. Dat maakt ook dat we voortdurend op zoek zijn naar gemotiveerde medewerkers. Niet alleen in de productie, maar ook in de werkvoorbereiding, calculatie en projectleiding. Daarbij zijn we zeer nauw sociaal betrokken en geven mensen een (tweede) kans om iets te maken van hun leven door ze een bestendig inkomen te bieden.

 • Een lans doorbreken

  SOR Kozijnen heeft in korte tijd al een aantal mooie projecten 'gescoord'. Harmen: "We zijn nu bezig met een renovatieproject in Den Haag. In opdracht van de VvE verzorgen we het complete traject van 88 woningen van A tot Z. Voor Albatros De Ooievaar van Plusbouw in Ypenburg leveren we de kozijnen voor 18 nieuwbouwappartementen en in Amstelveen zijn we bezig met een grootschalige renovatie van 182 woningen voor ERA Contour, een project dat wordt aangevlogen als nieuwbouw. Onze fabriek draait dus al op volle toeren maar zeker nog niet op maximale capaciteit." Idris: "We willen graag een lans doorbreken en nodigen (con)collega's uit onze fabriek te komen bekijken. We zijn er namelijk van overtuigd dat we alleen sámen een antwoord kunnen bieden op de enorme bouwopgave die er ligt. Weet, dat bij ons de deur altijd openstaat."