Meer rendement door automatisering | Tryma Machines

Meer rendement door automatisering

 • Op de nieuwe productielocatie van KUFA Raamsystemen in Ijmuiden staan de nieuwe machines geleverd door Tryma. Salesmanager Dennis Koning van Tryma is tevreden: "KUFA heeft goed geïnvesteerd in de logistiek van de productie van kozijnen met de machines van Tryma. Daarmee is het productieproces nu een stuk efficiënter."

 • "Alles loopt nu op rolletjes in IJmuiden."
 • In het najaar van 2021 werd de nieuwe fabriek van KUFA opgeleverd. Dennis Koning en accountmanager Bas Claassen bekijken het eindresultaat. Tryma heeft een volledig automatisch kozijn en vleugelbuffer geplaatst en daarnaast een beslagtafel, die is voorzien van een beslagschroefrobot. Bas legt uit dat veel kozijnfabrieken de kosten van manueel werk onderschatten. "Dit zijn grote verliesposten. Een bedrijf kan zich dat in deze tijd eigenlijk niet meer veroorloven."

  Dennis vult aan: "Bestudeer de logistiek maar eens. Er gaat veel tijd verloren met het pakken, wegleggen, sorteren en transporteren; dat kan bijna altijd beter. De tijd die dit kost is per definitie verlies en kan beter besteed worden aan het maken van kozijnen."

  Dennis is helder over de winst van het nieuwe systeem voor KUFA. "Het productieproces heeft nu een hogere output met minder fte. Dat is geen overbodige luxe in een overspannen arbeidsmarkt waar nauwelijks personeel te vinden is. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat ook het ziekteverzuim zal dalen want het werk is voor de medewerkers fysiek minder inspannend en ergonomisch verbeterd."

 • Dennis Koning: "Een fabrikant moet z'n tijd vooral besteden aan het maken van de kozijnen."
 • Per 1 januari 2022 is Bas Claassen (31) in dienst getreden bij Tryma. Bas is accountmanager voor Zuid-Nederland en verantwoordelijk voor verkoop en het relatiebeheer. "Ik kom uit de technische branche en heb altijd affiniteit gehad met logistiek en het optimaliseren van processen. Precies daar zit ook mijn waarde in alle gesprekken die ik in de markt zal gaan opvoeren."

 • Bas Claassen: "Kozijnen zijn de afgelopen jaren flink zwaarder geworden."
 • De software voor de aansturing van het complete automatische buffersysteem is ontwikkeld in samenwerking met Matrix. Tryma leverde de machines en ontwierp het proces, Matrix programmeerde het proces in de software. "Voor onze klanten creëren we op deze wijze meerwaarde doordat wij weten hoe een productieproces ontworpen moet worden. Het resultaat is economisch rendement met meer efficiency", zegt Dennis. "Met onze ervaring en door onderzoek bij diverse bedrijven weten we waar de grootste winst te behalen is."

  Tryma is gespecialiseerd in productielijnen voor ramen en deuren. "Het is een complex product en proces", vindt Bas. "Zaag een kozijn maar eens open, er zitten veel meer onderdelen en functies in dan je op het eerste gezicht zou denken. Bovendien zijn kozijnen de afgelopen jaren flink zwaarder geworden. Dat is een probleem, vooral als je dit beredeneert vanuit de medewerker, die bovendien vergrijst. Op een gegeven moment is er een fysieke grens bereikt."

  Loek Gosewehr, werkzaam op deze productielocatie van KUFA Raamsystemen, bevestigt dat de nieuwe situatie een groot verschil is. "Alles is efficiënter geworden. Ook de slimheid rondom de barcodes bevalt mij. Het systeem zoekt het juiste kozijn. Dat hoeven wij niet meer zelf te doen en daardoor gaat de foutmarge omlaag. Ja, ik vind dit echt een vooruitgang."

 • "Er zijn totaal 5 verdeelstations in de productiehal van KUFA Raamsystemen."