Automatiseer het inrollen van dichtingen in ramen en… | Tryma Machines

Automatiseer het inrollen van dichtingen in ramen en deuren

 • In een tijdperk waarin geschikt personeel steeds moeilijker te vinden is, wordt het automatiseren van werkprocessen een cruciale strategie voor bedrijven. Eén specifiek gebied waarin automatisering enorme voordelen kan opleveren, is het inrollen van dichtingen in ramen en deuren. Het inrollen van dichtingen is een zeer arbeidsintensief en tijdrovend werk dat perfect geautomatiseerd kan worden met de machines van Tryma. Tryma werkt hiervoor sinds lange tijd samen met de Duitse fabrikant Lemuth.

 • Inrollen van dichtingen in profielen

  De machine type DAGL biedt een geautomatiseerde oplossing voor het inrollen van zowel de aanslag- als glasdichting in profielen in pvc, aluminium of hout. Dit is zowel mogelijk op volle profiellengtes als op reeds op maat gezaagde en bewerkte profielstukken.

  De standaard machine wordt uitgerust met een aanvoerrollenbaan, inrolautomaat met dichtingskoppen per type dichting en een automatisch uitvoermagazijn. Alle profieltypes worden op voorhand geprogrammeerd in de machine. Het bedieningsgemak is opmerkelijk, omdat de machine niet moet worden aangestuurd en de bediener enkel het profieltype invoert via het bedieningsscherm van de machine. De positionering van de koppen gebeurt vervolgens volautomatisch zonder manuele tussenkomst.

  De bediener positioneert het profiel op de aanvoerrollenbaan en verplaatst het profiel in de machine. Vervolgens transporteert de machine het profiel automatisch, rolt de dichtingen in en detecteert de profiellengte zodat de dichtingen automatisch afgeknipt worden aan het uiteinde van het profiel. De afgewerkte profielen worden uitgevoerd op een automatische uitvoertafel. Een van de belangrijkste voordelen is de consistente kwaliteit die altijd geleverd wordt. Elke keer weer worden de dichtingen gelijkmatig en met de juiste hoeveelheid in de volledige lengte van de dichtingsgroef ingerold. De stuikingsfactor kan per type dichting ingesteld worden aan het bedieningsscherm. De aanslag- en glasdichtingen in een vleugelprofiel worden bovendien gelijktijdig ingerold, wat een enorme tijdwinst oplevert.

 • Inrollen van dichtingen in elementen

  Naast het inrollen van dichtingen in profielen biedt Lemuth ook een oplossing voor het automatisch en omlopend inrollen van de dichtingen in reeds geassembleerde ramen en deuren. Een typische opstelling is een CNC gestuurde 4-kops hoekenpers in combinatie met een inrolautomaat voor dichtingen in de geperste kaders en vleugels.

  Beide machines kunnen bovendien met elkaar verbonden worden, zodat de geperste elementen automatisch kunnen getransporteerd worden naar de
  dichtingsmachine. De dichtingen worden omlopend ingerold en indien nodig bewerkt in de hoeken. De cyclustijd voor een element met afmetingen 1.000 x 1.200 mm bedraagt ongeveer 1 minuut.

  De standaard machine beschikt over een automatische aanvoertafel, een inrolautomaat met maximaal 4 koppen, een draaisysteem voor het kantelen van de vleugels naar hun andere zijde en een automatische uitvoertafel. De machine wordt per klant aangepast in functie van de gewenste capaciteit, de maximale afmetingen van de elementen en de te verwerken profiel- en dichtingstypes. Optioneel kan deze machine opnieuw verbonden worden met een manueel of automatisch bufferen sorteerstation.