CNC-gestuurd persen van aluminium ramen en deuren | Tryma Machines

CNC-gestuurd persen van aluminium ramen en deuren

De productie van pvc-ramen en -deuren verloopt reeds lange tijd geautomatiseerd bij de meeste schrijnwerkers. Daartegenover bleef de automatisatie in de productie van aluminium schrijnwerk meestal beperkt tot een zaag- en bewerkingscentrum. Het is echter duidelijk dat er ook na deze productiestap tal van mogelijkheden zijn om het verdere productieproces te optimaliseren en automatiseren. De mogelijkheden en voordelen van een CNC-gestuurde hoekenpers zijn in dat opzicht interessant. Hiervoor werkt Tryma reeds lange tijd exclusief samen met de Franse fabrikant MTI Machines.
 • 1-Kops hoekenpers

  Traditioneel worden de hoekverbindingen van aluminium ramen en deuren geperst met een conventionele 1-kops hoekenpers. Dit betekent dat de bediener hoek per hoek positioneert, klemt en perst. Bovendien dient de bediener voor het persen van een ander profieltype meestal handmatig de set persmessen te wisselen. Het spreekt voor zich dat deze handelingen zeer tijdrovend zijn en er ook kennis van zaken nodig is.

  Nu is er de mogelijkheid om over te stappen naar een CNC-gestuurde 1-kops hoekenpers. De verschillende profieltypes worden vooraf geprogrammeerd in de machine. De bediener hoeft aan het scherm van de machine enkel het profielnummer te selecteren. Vervolgens positioneren de persmessen zich automatisch naar hun posities voor het persen van de hoeken. Dankzij de volautomatische instelling van de persmessen hoeft de bediener nooit meer van set persmessen te wisselen. Hierdoor kunnen verschillende profieltypes en - reeksen door elkaar verwerkt worden zonder manuele instellingen.

  Alle profieltypes worden met dezelfde persmessen geperst. De klemmen en het persen wordt door de bediener gestart door het bedienen van de dubbele duimtoetsknoppen en een voetpedaal. Dit garandeert een absolute veiligheid voor de bediener en is ook een groot pluspunt in vergelijking met de conventionele hoekenpersen.

 • 4-Kops hoekenpers

  De productiviteit kunnen we aanzienlijk verhogen met een 4-kops hoekenpers. Deze installatie bestaat uit een automatische aanvoertafel, de 4-kops hoekenpers en een automatische uitvoertafel. Elk raam heeft een specifieke barcode die er na het inscannen voor zorgt dat de aanvoertafel zich automatisch instelt op de juiste maat. Na samenstelling van het element wordt deze door de bediener op de aanvoertafel tegen een aanslag geplaatst. Vervolgens wordt het element automatisch naar de hoekenpers getransporteerd door middel van aangedreven transportbanden.

 • Het raam wordt dan in de pers getransporteerd waar de vier perskoppen de vier hoeken gelijktijdig samenpersen. Belangrijk detail is dat dit profielonafhankelijk gebeurd. Twee messen zijn CNC ingesteld op hoogte en diepte, waardoor verschillende profieltypes na elkaar met dezelfde werktuigen geperst kunnen worden. De bediener hoeft niet langer manueel persmessen te wisselen bij een profielwissel. De gemiddelde tijdcyclus is 60 seconden per geperst raam. Terwijl de machine automatisch perst, kan de werknemer al het volgende element voorbereiden, hij hoeft immers niets meer bij te sturen. Na het persen wordt het element getransporteerd naar een automatische uitvoertafel. Op de uitvoertafel liggen de hoeken van het raam vrij zodat deze eenvoudig schoongemaakt kunnen worden. Optioneel kan het raam vervolgens automatisch doorgevoerd worden naar een machine voor het inrollen van de dichtingen of naar een buffer- en sorteerinstallatie.

 • "Een CNC-gestuurde perskop bespaart tijd en werkt efficiënter."