Persen in plaats van nagelen voor betere kwaliteit | Tryma Machines

Persen in plaats van nagelen voor betere kwaliteit

Van klanten krijgen wij regelmatig de vraag wat de beste optie is: persen of nagelen. Lees dit artikel voor ons advies.
  • Jasper Neirynck zaakvoerder van Tryma raadt persen aan in plaats van het vaker gekozen nagelen. ‘Uit kwaliteitsoogpunt heeft het persen van de hoeken altijd de voorkeur. Een hoekenpersmachine heeft een aantal klemmen waarmee de hoek eerst goed ingeklemd wordt, pas daarna wordt de hoek geperst. Bij een goed ingestelde machine is het resultaat een vlakke hoek, die niet open staat.

    Wat is het verschil tussen persen en nagelen?

    Bij nagelen wordt een gat geboord waarin een pen gemonteerd wordt welke het hoekstuk fixeert. Bij persen wordt het aluminium met een persmes vervormd waardoor het hoekstuk vastgezet wordt.

  • Het grote nadeel aan persen is de insteltijd van een hoekenpers. Een traditionele hoekenpers moet namelijk per profieltype ingesteld worden. Deze omstelling kost relatief veel tijd waardoor bij enkel stuks en kleine series nagelen veel sneller gaat. Daarom wordt in deze gevallen vaak gekozen voor nagelen, ondanks de negatieve invloed op de kwaliteit.’

    Voor het persen van kozijnen zijn er CNC gestuurde hoekenpersen. Het grote voordeel van deze machines is dat de messen zich per profiel automatisch instellen, zowel de positie van de messen als de persdiepte.

  • De 4-kops CNC heeft dat nadeel niet volgens Jasper. ‘Deze gestuurde hoekenpers heeft als extra belangrijk voordeel dat de ramen en deuren rondom worden ingeklemd voordat er word geperst. Hierdoor is het altijd haaks en resulteert dit in de best mogelijke hoekverbinding. Daarnaast zorgt een CNC gestuurde 4-hoekenpers voor een aanzienlijke verhoging van de productiviteit en flow in het proces.’

    De CNC gestuurde hoekenpersen zijn beschikbaar in een 1-kops, 2-kops en 4-kops uitvoering. Wilt u meer informatie over deze machines? Neem dan gerust contact op of bekijk de video’s op onze site.