Automatiseren is besparen | Tryma Machines

Automatiseren is besparen

Dennis Koning en Jasper Neirynck van Tryma doen meer dan alleen het verkopen van machines. Ze bezoeken namens Tryma klanten in België en Nederland en geven advies over de workflow en de optimalisatie van de productie.  
  • ‘Kijk naar maar de autobranche, vroeger stonden daar allemaal mensen in de productie en nu is alles geautomatiseerd.’
  • ‘We hebben zelf natuurlijk een visie,’ zegt Jasper. ‘Maar de eerste stap is altijd om goed te luisteren wat de klant wil. Wat zijn de ambities van het bedrijf, de mogelijkheden en hoe ziet de productiehal eruit?’ Dennis en Jasper maken daarom nooit een kant en klare lay-out.

    Met voorbeelden laat het tweetal zien wat er mogelijk is. Dennis geeft aan dat er veel tijd in de productie verloren gaat met het verplaatsen van een product; het zogenaamde ‘handling’.  ‘Daar gaat tot wel dertig procent van de tijd mee verloren. Ik zie bij de meeste bedrijven een enorme kans om daarop te besparen. Veel bedrijven hebben geïnvesteerd in bewerkingscentra en dat is een logische keuze maar wij zien dat er ook erg veel te besparen valt door te investeren in de automatisatie van het proces. Nu zien we dat er vaak op een traditionele manier gewerkt wordt: één persoon monteert het gehele product af. Alle kennis en al het materiaal komt daar samen. Wij denken dat het beter voor de workflow is om taken uit elkaar te trekken in plaats van alles te centreren op één plek.’

  • De visie van Tryma en die van de klant worden na het eerste gesprek verwerkt in een lay-out. Volgens Jasper is dat echt een puzzel. ‘We houden daarbij rekening met de wensen van de klant, maar proberen bijvoorbeeld ook de werkplekken te optimaliseren. Naast productiviteit is ergonomie namelijk een belangrijk onderwerp, maar dit wordt vaak onderschat. Toch kost (tijdelijke) uitval van medewerkers erg veel geld.

    'In deze fase van het proces houden we nog geen rekening met eventuele kosten en gaan uit van de meest optimale productie voor dat specifieke bedrijf.’ De lay-out wordt daarna meerdere keren besproken en bewerkt. Elke klant heeft andere wensen en mogelijkheden.' Tryma vindt het belangrijk om advies op maat te geven. Uiteindelijk komt er een definitieve tekening en daar kan dan een investeringsplan voor worden uitgewerkt.

    Dennis: ‘bij de ene klant is het zo dat alles ineens wordt gekocht maar anderen kiezen juist voor een gefaseerde aanpak. Veel klanten weten op dit moment in het proces wel wat hun ambities zijn en welke kant ze op willen. Het is niet vreemd om een jaar of vijf vooruit te kijken en op deze termijn een gefaseerd investeringsplan te maken. Het gaat ook om het toekomstbestendig maken van bedrijven.' Want’, besluit Dennis, ‘wat is er gebeurd met de autofabrikanten, die niet meegingen met de automatisatie? Ik ben ervan overtuigd dat we in deze branche ook op dat kantelpunt zitten.’ 

  • Wilt u ook een vrijblijvend advies voor om uw productie zo optimaal mogelijk te laten werken? Neem dan contact op met Tryma.